Jesienna Promocja ! Wycieczki szkolne 2 dniowe już od 60.-zł z wyżywieniem w schornisku "Hala Boracza" !!! Zapraszamy do naszego Domu Wycieczkowego "Świerk" w Węgierskiej Górkce - nocleg - obiadokolacja, śniadanie tylko 65.-zł - dodatkowo ognisko z pieczeniem kiełbasek za darmo ! Oferta tylko dla wycieczek szkolnych ważna przy rezerwacjach do 25.09.2016 r.

 
 



 

 
 

        Oscypki z Hali Boraczej to "Niebo w Gębie"

 

Oscypek - mały 2.-zł, duży 25.-zł
Król polskich serów.Legendarny wędzony ser owczy wyrabiany według niezmienionej od kilkuset lat receptury.
Składa się z mleka owiec wypasanych na górskich łąkach w okolicy schroniska na Hali Boraczej.

Bundz - 15.-zł / kg

to rodzaj sera twarogowego wyprodukowanego w sezonie z mleka owczego, przyrządzonego w wyjątkowo oryginalny sposób.
W smaku łagodny, delikatny, wyraźnie słodki.
Podczas dojrzewania lekko kwaśnieje i w serze pojawiają się dziurki. Nie zawiera konserwantów.

Bryndza - 19.- zł/kg

miękki podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka.
Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy. Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.

Bryndza ma intensywny, relatywnie słony smak.

Bryndza zawiera około 45% suchej masy, 50% wody i 2-3% soli.

Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser").

Żentyca - kubek 8.-zł

żętyca (gwar. zyntyca, zintyca, zimbora) – serwatka z mleka owczego, ściętego podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu z mleka owczego.

Popularna wśród górali karpackich. To podobnie jak serwatki z mleka krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina większość białek - z nich właśnie powstaje bundz. Pita przede wszystkim na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe, szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające (podobnie jak serwatka czy maślanka).

28 września 2005 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało żentycę na Listę Produktów Tradycyjnych[3].

Napój ten ma barwę białą lub lekko kremową. Żentyca wpisana na listę produktów tradycyjnych powinna mieć też zawartość wody od 60 do 70%, soli do 0,5%, tłuszczu: żentyca owcza od 3 do 4%, a żentyca owczo–krowia od 2 do 3%.

 

 

 



 
   

34-350 Żabnica, ul. Boracza *** email: info@boracza.pl  *** tel: +48 33/ 862-67-32, mobil: 601-284-064