|
|
Oscypki z Hali Boraczej to "Niebo w Gębie"
Oscypek - mały 2.-zł, duży 25.-zł
Król polskich serów.Legendarny wędzony
ser owczy wyrabiany według niezmienionej od kilkuset lat receptury.
Składa się z mleka owiec wypasanych na górskich łąkach w okolicy
schroniska na Hali Boraczej.
Bundz - 15.-zł / kg
to rodzaj sera twarogowego wyprodukowanego w
sezonie z mleka owczego, przyrządzonego w wyjątkowo oryginalny sposób.
W smaku łagodny, delikatny, wyraźnie słodki.
Podczas dojrzewania lekko kwaśnieje i w serze pojawiają się dziurki. Nie
zawiera konserwantów.
Bryndza
- 19.- zł/kg
miękki
podpuszczkowy ser produkowany z owczego mleka.
Otrzymany z owczego mleka bundz kruszy się i pozostawia w cieple przez
około 2 tygodnie (do dojrzenia pod wpływem enzymów wydzielanych przez
pleśń Oidium lactis). Jest to tradycyjny sposób otrzymywania bryndzy.
Obecnie w zakładach mleczarskich produkowane są także odmiany bryndzy z
mieszanek mleka krowiego i owczego, z dodatkami smakowymi, itp.
Bryndza ma intensywny, relatywnie słony smak.
Bryndza zawiera około 45% suchej masy, 50% wody i 2-3% soli.
Słowo bryndza pochodzi z języka wołoskiego (por. rum. brânză – "ser").
Żentyca - kubek
8.-zł
żętyca (gwar.
zyntyca, zintyca, zimbora) – serwatka z mleka owczego, ściętego
podpuszczką, otrzymywana przy wyrabianiu oscypków i bundzu z mleka
owczego.
Popularna wśród górali karpackich. To podobnie jak serwatki z mleka
krowiego, pozostałość po ścięciu mleka podpuszczką, która ścina
większość białek - z nich właśnie powstaje bundz. Pita przede wszystkim
na halach, mocno schłodzona i świeża (słodka) lub skwaszona po kilku
dniach. W XIX wieku stosowana była jako środek leczący drogi oddechowe,
szczególnie gruźlicę (brak potwierdzenia właściwości leczniczych). U
nieprzyzwyczajonych do niej osób może wywołać działanie przeczyszczające
(podobnie jak serwatka czy maślanka).
28 września 2005 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało żentycę na
Listę Produktów Tradycyjnych[3].
Napój ten ma barwę białą lub lekko kremową. Żentyca wpisana na listę
produktów tradycyjnych powinna mieć też zawartość wody od 60 do 70%,
soli do 0,5%, tłuszczu: żentyca owcza od 3 do 4%, a żentyca owczo–krowia
od 2 do 3%.
|
|
|